
Makaron z masłem orzechowym
Składniki:
350g makaronu Wstęga Pasta Speciale
2 łyzki masła orzechowego gładkiego VIVI
2 kostki rosołowe wołowe
4 ząbki czasnku
1 łyżka sosu sojowego
0,4 łyżeczki papryki chili
1 łyżka świeżego tartego imbiru
1 marchew
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
100g orzeszków ziemnych solonych
2 łyżki soku z limonki
1,1l wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w zapałki. Słodką paprykę i szczypiorek umyj i pokrój w paski. Czosnek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki poza sokiem z limonki, orzeszkami, połową szczypiorku i Bulionem wołowym umieść w szerokim rondlu lub dużej patelni.
Zalej składniki zimną wodą. Całość zagotuj na średnim ogniu, dodaj Bulion wołowy.
Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia jeszcze około 10 minut mieszając co 2 minuty. Po tym czasie makaron powinien być już ugotowany, a bulion zredukowany. Na koniec dodaj sok z limonki. Podawaj z pokruszonymi orzeszkami z ziemnymi i szczypiorkiem.
Sałatka z kaszy gryczanej białej z dodatkiem oleju rzepakowego nierafinowanego
Składniki:
100g kaszy gryczanej Vivi
180g fileta z kurczaka
1/4 małej dyni Hokkaido
70 g sera feta
1/3 ugotowanej ciecierzycy może być również z puszki
garść rukoli
kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni kroimy w kostkę, wykładamy na blaszce wyłożonej papier pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 20 minut, następnie studzimy dynię.
Kaszę gryczaną i ciecierzycę gotujemy wg przepisu, po ugotowaniu studzimy. Filet z kurczaka doprawiamy i gotujemy, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy rukolę i orzechy włoskie. Całość delikatnie mieszamy.
Delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym nierafinowanym.


Naleśniki z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
50g mąki ryżowej Vivi
50g mąki orkiszowej Vivi
200ml mleka
50ml lekko gazowane wody
2 jajka
2 łyżki oleju
5 łyżek masła orzechowego Vivi
2 banany
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, wodę, sól, jajka, olej i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy cienką warstwę ciasta i kolistymi ruchami rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed kolejnym nalaniem należy pamiętać aby je dokładnie wymieszać.
Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
Naleśniki smarujemy masłem orzechowym, wykładamy plasterki banana i zwijamy.
Naleśniki możemy polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub oprószyć cukrem pudrem.
Placki orkiszowe z warzywami i kurczakiem
Składniki:
0,5 szklanki kaszy orkiszowej Vivi
1/3 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 mała marchewka
1 mały filet z kurczaka
3 gałązki natki pietruszki
1 jajko
5-6 łyżek mąki orkiszowej Vivi
Olej kokosowy rafinowany Vivi do smażenia
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć i ugotować, wystudzić i pokroić w małą kosteczkę, przełożyć do miski. W garnuszku zagotować 1 szklankę wody, wsypać do niej kaszę orkiszową Vivi i gotować ok 20 minut, co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu wystudzić. Wsypać do miski. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, wsypać do miski. Marchewkę i cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i poszatkować dodać do miski.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku, dodać jajko, wymieszać, dodać mąkę orkiszową Vivi, dokładnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać z olejem kokosowym rafinowanym Vivi, ciasto kłaść łyżką, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.


Batoniki na bazie masła orzechowego
z ksylitolem i solą morską
– super przekąska dla dzieci do szkoły
i dla zapracowanych.
Składniki:
0,5 szkl płatków owsianych górskich figa z makiem Vivi
0,5 szkl masła orzechowego z ksylitolem i solą morską Vivi NOWOŚĆ!
0,5 szkl żurawiny
0,5 szkl płatków migdałowych
2 jajka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać płatki owsiane, żurawinę, płatki migdałowe. Żółtka oddzielić od białek, białka lekko wymieszać widelcem, dodać do miski, na koniec dodać masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszać.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć naszą masę, równomiernie rozprowadzić i wygładzić wierzch, przykryć papierem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 20-30 minut.
Po upieczeniu wystudzić, następnie pokroić w cieńkie paski.
Bananowe musli
Składniki:
0,5 łyżki zarodków pszennych Vivi
0,5 łyżki otrębów żytnich Vivi
1 banan
1 jogurt naturalny
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Banan rozmiażdżyć widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny i dodać jogurt naturalny. Dobrze wymieszać do połączenia się składników. Na końcu dodać otręby i zarodki. Całość wymieszać i odstawić na 5 min do lodówki.


Pomidorki na przystawkę
Składniki:
2 łyżeczki otrębów żytnich lub zarodków pszennych Vivi
6 suszonych pomidorów
1/2 opakowania serka jogurtowego
pieprz
2 listki zielonej sałaty
1/2 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Serek jogurtowy wymieszać z otrębami żytnimi i nałożyć na suszone pomidorki. Skropić oliwą z oliwek i posypać pieprzem. Całość przykryć kolejnym suszonym pomidorkiem i ułożyć na liściach sałaty.
Dip świeżych warzyw
Składniki:
3 łyżeczki otrębów żytnich Vivi
50 g jogurtu bałkańskiego 3 % tłuszczu
50 g półtłustego twarogu
½ posiekanego ząbka czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
Sposób przygotowania:
Zmiksuj jogurt z twarogiem, dodaj posiekany czosnek i otręby żytnie. Pokrój w słupki obrane marchewki, a selera na kawałki. Jedz warzywa maczając je w dipie.
